..World of My Own..

"Sesuatu yang dikehendaki ALLAH pasti berlaku dan sesuatu yang tidak dikehendaki ALLAH pasti tidak akan berlaku."

September 16, 2013

Kicap punca luka hitam?

Salam,

"Jangan makan kicap, nanti luka buruk, jadi hitam". Saya selalu dengar orang tiua-tua cakap macam tu. So benda yang sama dah disetkan dalam minda saya. "Makan kicap, luka hitam". 


Betul ke kicap punca luka hitam? Info ni saya dapat dalam Harian Metro 15 September 2013.

Mitos : Makan kicap ketika ada luka pembedahan, kudis atau nanah boleh menyebabkan bekas luka berkenaan menjadi hitam.

Fakta: Tiada kaitan antara warna makanan dengan bekas luka dan makanan yang diambil kerana apa yang kita makan meresap ke dalam darah melalui perut dan usus. Ia tidak memberi kesan terhadap luka, misalnya kicap berwarna hitam akan menyebabkan luka hitam.

Otak kita belajar melalui 'neuro association condition' (keadaan perhubungan otak) iaitu cuba menghubungkan apa yang dilihat dengan apa yang dirasa, walaupun kadangkala tidak masuk akal. 

Sumber: (^,^) 

# salah sangkaan saya selama ni :P

13 comments:

  1. owhhh auta jelh ni ye =) hu3..mak sy pn pnh ckap cmtu..tp mkn je..

    ReplyDelete
  2. hihi.. first time dengar makan kicap luka jd hitam ni :)

    ReplyDelete
  3. yang takut makan kicap masa mengandung pun ramai..Takut anak hitam, katanya...Saya makan je..:)

    ReplyDelete
  4. my doter sangat suka kicap manis.kalau makan nasi mesti wajib ada kicap.

    ReplyDelete
  5. oho..kena ubah mind set..

    salam kenal..ayu follow

    ReplyDelete
  6. He he he.. jadi makanlah kicap ketika sihat atau sakit.. camne dengan minum kopi time mengandung? Baby jadi gelap ke nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...hehe xtau la che mid..nk kne refer pd yg pakar dlu ni .. :P

      Delete
  7. semuanya bergantung pada mind set kita kan
    tapi tulah sbb mak kita pesan jangan,so kita xberani la nak buat kan
    nice sharing,tq :)

    Freebies Background Blog,Rainbow Polkadot
    http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.com/2013/08/freebies-rainbow-polka-dot-blog.html

    ReplyDelete
  8. mcm2 pantang larang org dulu2 kan ... org sekrg lak suka fikir logiknya ...

    ReplyDelete
  9. Tak pernah tahu tentang tu. Apa yang pernah diberitahu pada saya ialah, kalau makan kicap kulit jadi gelap. Apa punya fikiran lah orang ni, haha.

    ReplyDelete

♥ Thank you for dropping by..will be 'visiting' you soon ♥

☺ Salam Ukhuwah ☺

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...