..World of My Own..

"Sesuatu yang dikehendaki ALLAH pasti berlaku dan sesuatu yang tidak dikehendaki ALLAH pasti tidak akan berlaku."

September 25, 2016

Lukis PAUS guna Power Point je

Assalamualaikum..

Walaupun PAUSku tak berapa comel, tapi saya tetap bangga sebab berjaya lukis PAUS ni hihihi..guna MS Power Point je tau. Kalau nak belajar lukis macam ni, boleh terjah blog cikgu saya <MamaChekgu>


Macam mimpi je boleh lukis PAUS ni ...


::: Photo Book:::

September 18, 2016

Daging Bakar Mabeles

Assalamualaikum..

Cuma nak bagitau ni.. Daging bakar korban hasil perapan kelmarin memang mabeles. Tengahari semalam bakar, hari ni baru nak update  hihi..




::: Photo Book:::

September 16, 2016

Perap Daging Korban

Assalamualaikum..

Malas nak taip panjang - panjang..Kali ni jenguk blog sebab nak tempek benda ni ..untuk rujukan di masa hadapan hihi..

Esok MyHubby nak makan daging bakar..so sebab saya tak pandai nak marinate daging, saya minta bantuan Mr. Google..

Ni bukan resepi yang saya dapat.. sebab saya tak ikut 100%..saya ikut suka je hihi..ni resepi yang saya buat.

Bahan Perapan

5 ulas bawang putih + 1 sudu besar lada hitam ditumbuk halus
1 sudu besar madu
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar olive oil

Gaul sebati semua di atas..pastu perap la daging korban tadi..

Sedap ke tak? Ntah, nanti esok saya update..sebab esok baru boleh makan..saya perap semalaman..tapi Mr.Google bagitau tadi lepas sejam dua dah boleh bakar..



Sekian..

::: Photo Book:::



June 12, 2016

Kek Pisang Pemanggang Ajaib

Assalamualaikum..

7 Ramadhan

Hari ni saya nak share resepi kek pisang. Saya bukan pakar buat kek. Sepanjang hidup saya boleh dikira berapa kali saya buat kek hihi. Tapi disebabkan tak nak membazir pisang yang ada, saya pun selongkar cari resepi kek pisang menggunakan pemanggang ajaib. Pemanggang ajaib saya saiz besar macam gambar kat bawah ni.


Gambar dari Google.




Kek Pisang Pemanggang Ajaib.

*2 cawan tepung gandum
*1 sk serbuk penaik
*1 sk soda bikarbonat

Bahan bertanda * diayak bersama

2 biji telur
4 biji pisang emas
< 1 cawan gula
1/2 cawan minyak masak
esen vanila

1)  Blend telur dan gula sampai kembang
2)  Masukkan esen vanila + pisang. Blend.
3)  Tuang dalam bekas. Masukkan tepung. Kacau sebati.
4)  Tuang minyak masak. Kacau lagi sehingga sebati.
5)  Tuang bancuhan dalam pemanggang ajaib. Biarkan terbuka.
     Bakar 10 minit dengan api perlahan.      
     Tutup pemnggang ajaib. Bakar selama 5 minit lagi. Tutup api.
     Biarkan dalam pemanggang ajaib selama 10 minit.
     Kemudian bolehla makan.

Resepi ni bukanlah resepi asal. Saya ubah sesedap rasa. Saya dapat resepi ni dari page fb jual ubat resdung rasanya hihi. Saya up resepi kat sini untuk rujukan saya. Walaupun saya kurangkan sukatan gula, tapi still lagi manis bagi saya. Next time kena kurangkan lagi baru sesuai dengan tekak saya.

Selamat Mencuba. :)



::: Photo Book:::

::: Jom Shopping Barang Baby :::

March 21, 2016

Kangkung Goreng MIL | Menu Istimewa Anniversary

Assalamualaikum..

Hari ni nak tempek menu istimewa sempena anniversary hihi..

Kangkung goreng versi mak mertua.

Resepi nanti saya update hihi..anakanda memanggil dah tu..

::: Photo Book:::

::: Jom Shopping Barang Baby :::
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...