Untuk resepi doh piza yang lembut lagi gebu, aku tengok kat blog Mat Gebu .. Aku memang suka terjah blog ni, sebab banyak menu best lagi sedap.
Resepi Doh Piza
Sumber : Mat Gebu
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional) - yang ni diabaikan
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur
Cara buat doh :
Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
Aku tak ada BREAD MAKER. So uli manual je la.
Untuk topping aku buat simple je. Resepi topping pun aku tengok kat blog Mat Gebu . Cuma aku buat simple je.
Sosej - dihiris serong
Mayonis
Keju Mozarella yang HALAL - susah betul nak cari keju yang bertanda HALAL kat sini
Sos Tomato
Doh yang kembang semangkuk tu bahagi dua bahagian. Canaikan dalam pan piza. Guna loyang pun boleh. Pastu susun je bahan topping tu..
Mula - mula sapu mayonis, lapisan ke dua sapu sos tomato secukupnya. Baru la susun sosej n last sekali tabur keju mozarella..aku beli yang dah siap parut untuk menyenangkan kerja aku..hehe. Last skali Mat Gebu cakap, kena bakar dalam oven suhu 190 C selama 20 - 25 minit.
Tadaaa....
Pizza yang dah sedia untk di ngap...hehe |
Resepi ni sebagai rujukan untuk aku di masa akan datang. Sebenarnya dah banyak kali buat dah. Rasanya menurut family aku SEDAP..Sedap dimakan masa panas. Tak rugi kalau nak try. Bukan susah pun. Nak lagi senang, terjah je blog Mat Gebu .
Fuhhhh....meleleh ayaq liuq.....!!mai cket!!
ReplyDelete..abis dah..tukang perabih rmai kat umah ni hehe..nnt kite bt lg ye..
Deleteassalamualaikum zira....seronoknya kalau kita berjaya membuatnyakan...:)
ReplyDeletesalam..seronoookkk mama..ms mkn lg seronookk hehe..
Deletesedappnya..puas hati bila mkn air tangan sendiri..kan
ReplyDelete..tgk je kurang sedap..kalo Knor bt, lg sedap.. :)
Deletesalam ziarah..
ReplyDeletekak pun kn bt pizza selalu sbb en zalie suka..
kak bt frozeb kulit. bila ada reqest br kluarkan dan tinggal topping
..kak, mcm mne nk bt frozen pizza..??..blh sy bt byk2..simpan dlm peti..
Deletewahh byk Nye resepi kt page kak ngh ni..hehehe
DeleteSeñañg buh kat sini , tak hilang hihi..nak cari pun senang.
Delete